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dc.contributor.authorCOSTA, Mayanna Karlla Lima
dc.contributor.authorSHIGAKI, Francirose
dc.contributor.authorFREITAS, José Roberto Brito
dc.contributor.authorRODRIGUES, Rosane Cláudia
dc.contributor.authorCARNEIRO, Heloisa
dc.date.accessioned2018-03-01T17:22:12Z-
dc.date.available2018-03-01T17:22:12Z-
dc.date.issued2017
dc.identifier.citationCOSTA, M. K. L. et al. Nutritional value of sugarcane varieties in relation to nitrogen fertilization for the pre-Amazon Region of Brazil. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 4, p. 2091-2106, jul./ago. 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n4p2091pt_br
dc.identifier.issn1679-0359
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/827-
dc.descriptionEste obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional. (CC BY NC)pt_br
dc.description.abstractThis study evaluated the nutritional value of sugarcane varieties in relation to nitrogen fertilization. The varieties studied were RB 863129, RB 867515, and RB 92579, and nitrogen fertilizer was applied at doses of 0, 60, 80, 120, and 140 kg N ha-1. The experiment was divided into two stages: i) Year I - plant cane, when the yield and nutritional quality of the three sugarcane varieties were evaluated; ii) Years II and III, when and the effect of nitrogen fertilization on the nutritional quality of the first and second ratoon crops of the same varieties was evaluated. In plant cane the yield (t ha-1) and DM (dry matter) and CP (crude protein) contents were higher for the RB 863129 variety. There was no difference between the varieties regarding their NDF (neutral detergent fiber) and ADF (acid detergent fiber) contents and IVDMD (in vitro dry matter digestibility). In the first and second ratoon crops, there was a difference between the varieties and fertilizer doses for the evaluated parameters, with the exception of the DM content and IVDMD, which were influenced by the varieties, doses of N, and cutting years. The RB 92579 variety showed the best yield of the two ratoon crops (131 t ha-1 of stems) and the best nutritional parameters (26% ADF, 41% NDF, 2.4% CP, and 69.4% IVDMD). The sugarcane yield and its nutritional quality can be influenced by the cutting year and nitrogen fertilization management system and by the variety type. _________________ RESUMO: Este estudo avaliou o valor nutritivo de variedades de cana-de-açúcar em função da adubação nitrogenada. As variedades estudadas foram RB 863129, RB 867515 e RB 92579, e as doses nitrogenadas 0, 60, 80, 120 e 140 kg N ha-1. O experimento foi dividido em duas etapas: i) Ano I - Cana-planta: avaliou-se a produtividade e qualidade nutricional de três variedades de cana-de-açúcar; ii) Anos II e III: avaliou-se a influência da adubação nitrogenada na qualidade nutricional da primeira e segunda soca das mesmas variedades. Na cana-planta foram determinados o teor de Brix e a relação FDN/Brix. Para a cana-planta, a produtividade (t ha-1) e os teores de MS e PB, foram superiores (P < 0.05) para a variedade RB 863129. Não houve diferença (P < 0,05) entre as variedades para os teores de FDN e FDA e para a DIVMS. Na primeira e segunda soqueira houve diferença (P < 0,05) entre variedades e doses de adubação para os parâmetros avaliados, com exceção do teor de MS e digestibilidade in vitro, que foram influenciados (P < 0,05) pelas variedades, doses de N e anos de corte. A variedade RB 92579 apresentou nas duas soqueiras a melhor produtividade (131 t ha-1 de colmos), aliada aos melhores parâmetros nutricionais (FDA 26%, FDN 41%, PB 2,4% e DIVMS 69,4%). A produtividade da cana-de-açúcar, assim com a sua qualidade nutricional, pode ser influenciada pelo manejo da adubação nitrogenada, ano de corte e pela variedade.pt_br
dc.language.isoenpt_br
dc.publisherUELpt_br
dc.subjectIn vitro digestibilitypt_br
dc.subjectAnimal nutritionpt_br
dc.subjectSaccharum officinarumpt_br
dc.subjectDigestibilidade in vitropt_br
dc.subjectNutrição animalpt_br
dc.titleNutritional value of sugarcane varieties in relation to nitrogen fertilization for the pre-Amazon Region of Brazilpt_br
dc.title.alternativeValor nutritivo de variedades de cana-de-açúcar em função da adubação nitrogenada na região pré-Amazônica do Brasilpt_br
dc.typeArticlept_br
Aparece nas coleções:Artigos - Biologia/CCAA
Artigos - Zootecnia

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